Αρχική Νέα Γυμναστείτε στο σπίτι και “κερδίστε” σε πόντους και ευεξία

Γυμναστείτε στο σπίτι και “κερδίστε” σε πόντους και ευεξία

0

Πόσο αναγκαία είναι η γυμναστική στη ζωή μας? Ποια είναι τα οφέλη της? Πως θα μπορούσαμε να κρατήσουμε το σώμα μας σε καλή κατάσταση τώρα που τα αγαπημένα μας γυμναστήρια είναι ακόμη κλειστά?

Η Μαρία Μαραγιάννη πιστοποιημένη καθηγήτρια pilates,μας απαντάει στα παραπάνω ερωτήματα και μας δίνει κάποιες χρήσιμες συμβουλές.

Η γυμναστική θα έπρεπε ίσως να είναι συνώνυμο της λέξης <<υγεία>> σωματικής, πνευματικής  και ψυχικής γιατί τα οφέλη της είναι πολλαπλά και σημαντικά. Η άσκηση θα πρέπει να είναι τρόπος ζωής για τον καθένα από εμάς και προτεραιότητα στη ζωή μας.

Κάνοντας γυμναστική ελέγχουμε το βάρος μας, βελτιώνεται η φυσική μας κατάσταση, θωρακίζουμε το ανοσοποιητικό μας, απελευθερώνονται ενδορφίνες και έτσι βελτιώνεται η ψυχολογία μας, νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας και έτσι ενισχύεται η αυτοπεποίθησή μας, καταπολεμάμε το άγχος,προλαμβάνουμε παθήσεις και πολλά άλλα.

Ωστόσο επειδή προς το παρόν τίθεται ζήτημα σύμφωνα με τους ειδικούς όσον αφορά την επανεκκίνηση των γυμναστηρίων, θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους εκγύμνασης εκτός αυτών.

Σαφώς και δεν είναι εύκολο να κάνουμε γυμναστική χωρίς την καθοδήγηση κάποιου εξειδικευμένου γυμναστή και σαφώς δεν αντικαθίσταται με οποιοδήποτε τρόπο η φυσική παρουσία του γιατί πάντα ελλοχεύει κίνδυνος τραυματισμού. Ωστόσο εάν ήδη γυμναζόμαστε από πριν, θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα με βασικές ασκήσεις ούτως ώστε να μην βραχυνθούν οι μύες και επιπλέον έτσι να διατηρήσουμε την φυσική μας κατάσταση.

Το pilatesείναι ένας τρόπος εκγύμνασης ασφαλής γιατί πρόκειται για αναερόβια άσκηση χαμηλής επικινδυνότητας που εγγυάται την απουσία τραυματισμών. Επιπλέον η χρήση της βαθιάς εισπνοής κατά την άσκηση έχει μεγάλες ευεργετικές ιδιότητες τόσο γιατί καταπολεμά το άγχος όσο και γιατί οξυγονώνει τον εγκέφαλο, τροφοδοτεί με οξυγόνο τα πνευμόνια, κάνει μασάζ στα σπλάχνα, διευκολύνει την λειτουργία της καρδιάς, βοηθάει στο πεπτικό και νευρικό σύστημα και άλλα πολλά.

Παρακάτω σας περιγράφω 4 ασκήσεις της μεθόδου pilates οι οποίες μπορούν να εκτελεστούν από το σπίτι σας, είτε σε κάποιο εξωτερικό χώρο.

1.PLANK

Είμαστε σε τετραποδική στήριξη. Γλιστράμε τις ωμοπλάτες  κάτω και πίσω. Φέρνουμε την λεκάνη προς το έδαφος ούτως ώστε να είναι στην ίδια ευθεία με τον κορμό. Σφίγγουμε τους γλουτούς, βυθίζουμε τον ομφαλό μας προς την σπονδυλική στήλη. Παίρνουμε βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή ανεβαίνουμε σε σανίδα. Η στήριξη μπορεί να γίνει και στους αγκώνες. Προσοχή δεν πρέπει να αφήσουμε την λεκάνη να πέσει προς τα κάτω. Την κρατάμε σε ουδέτερη θέση. Μπορούμε να ανεβάσουμε εναλλάξ τα πόδια μέχρι την ευθεία του ισχίου. Στόχος μας η ενδυνάμωση των κοιλιακών, της ωμοπλάτης  και των εκτεινόντων του ισχίου καθώς και η σταθεροποίηση του κορμού.

2.SIDE LIYNG

Είμαστε σε πλάγια θέση. Το ένα χέρι κάτω από το κεφάλι, η παλάμη στο έδαφος. Το άλλο χέρι μπροστά στο στήθος σαν στήριγμα. Η λεκάνη μας σε ουδέτερη θέση, ο κορμός σταθερός. Παίρνουμε βαθιά εισπνοή, βυθίζουμε τον ομφαλό μας προς την σπονδυλική στήλη ενεργοποιώντας τον εγκάρσιο κοιλιακό, σφίγγουμε τους γλουτούς (φανταστείτε ότι γύρω από το πυελικό έδαφος υπάρχει ένα πλέγμα) και με την εκπνοή ανεβάζουμε και τα 2 πόδια προς τα πάνω. Κάνουμε μερικές επαναλήψεις και συνεχίζουμε ανεβάζοντας πόδια και κορμό μαζί. Κατά την άσκηση ενεργοποιούνται οι πλάγιοι, προσαγωγός.

3.DOG. Ιδανική άσκηση για βελτίωση ισορροπίας και συγκέντρωσης. Γυμνάζει ταυτόχρονα κορμό, οπίσθια και χέρια. Είμαστε σε τετραποδική θέση. Φροντίζουμε ο καρπός ο αγκώνας και ο ώμος να είναι στην ίδια ευθεία και τα γόνατά μας στην ίδια ευθεία με τα ισχία μας. Το κεφάλι μας στην ευθεία της σπονδυλικής στήλης. Εισπνέουμε και σηκώνουμε αντίθετο χέρι πόδι. Το χέρι πρέπει να ανέβει μέχρι την ευθεία του ώμου και το πόδι μέχρι την ευθεία του ισχίου.

Η pilates instructor Μαρία Μαραγιάννη διατηρεί τον χώρο «healing flow» στην Καλλιθέα (σ.σ. Σιβιτανίδου 6 1ος όροφος)

4.CATSTRETCH

Είμαστε σε τετραποδική θέση. Τα γόνατά μας στην ίδια ευθεία με τα ισχία. Ο καρπός, αγκώνας και ώμος στην ίδια ευθεία. Παίρνουμε βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή φέρνουμε την λεκάνη σε οπίσθια κλίση, αποτυπώνουμε την σπονδυλική στήλη και φέρνουμε το κεφάλι να κοιτάξει προς την ουρίτσα. Ξαναπαίρνουμε εισπνοή και με την εκπνοή φέρνουμε την λεκάνη σε πρόσθια κλίση την πλάτη σε έκταση και το κεφάλι κοιτάζει απέναντι. Οι μύες που ενεργοποιούνται είναι οι κοιλιακοί και οι ραγχιαίοι. Στόχος μας είναι η αύξηση κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και η διάταση.

Η Μαρία Μαραγιάννη διατηρεί το authentic pilates “Healing Flow studio” στην Καλλιθέα (Σιβιτανίδου 6. Τηλ: 2160703063)

Ακολουθήστε το Nto-Re-Mi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις εξελίξεις της σειράς